วันเสาร์ที่ 23 สิงหาคม พ.ศ. 2557

How to make Tom Yum Koong


How to make Shrimp
การทำต้มยำกุ้ง


วิธีทำต้มยำกุ้งให้ถึงรสต้มยำ 

กุ้งที่จะนำมาทำต้มยำได้อร่อย จากที่เคยได้พูดคุยกับหลายๆ คน แม่สาลิกา สรุปได้ว่า ได้แก่กุ้งแชบ๊วย หรือกุ้งนางค่ะ ถ้าเป็นกุ้งแม่น้ำได้ก็จะยิ่งดีใหญ่ กุ้งควรเป็นกุ้งสด เวลาแกะกุ้งให้ไว้หาง เวลาโดนน้ำร้อนจะได้ไม่หดมากค่ะ ผ่าหลังและดึงเส้นดำออก น้ำที่ใช้ทำควรเป็นน้ำซุป อาจเป็นน้ำซุปไก่ก็ได้ค่ะ ตั้งไฟจนน้ำซุปเดือด จากนั้นจึงใส่ตะไคร้ พอน้ำซุปเดือดมีกลิ่นหอมของตะไคร้โชยขึ้นมา จึงใส่พริกขี้หนูทุบ กุ้ง และใบมะกรูด ปรุงรสด้วยน้ำปลา น้ำมะนาว และน้ำพริกเผา (แนะนำให้ใช้สูตรสำหรับทำต้มยำ) ปิดไฟ หลังจากกุ้งสุกแล้ว พยายามอย่าให้เดือดต่อเพราะจะทำให้กุ้งหดตัวเล็กลง และเนื้อแข็ง ทานต้มยำกุ้งให้อร่อย ต้องทานตอนร้อนๆ ค่ะ แบบว่าทำเสร็จแล้วทานเลย หากทิ้งไว้จนเย็นแล้วนำมาอุ่นใหม่ กุ้งจะหดแข็ง ทานไม่อร่อย ส่วนมะนาวถ้าเอามาเดือดซ้ำรสก็จะเปลี่ยนอีกด้วย 

How to make Tom Yum soup. 


Be used to make curry shrimp was delicious. From ever talked to many people even Tottenham conclude that include shrimp. Or crawfish here If a crayfish, it would be great. Fresh shrimp should be Time to head-on Shrimp When it hits the hot water will not shrink much. Cut back and pull out the black. Water should be used to make soup. Chicken soup may be it. Heat until boiling broth Then add lemon The boiling broth scented with lemongrass wafting up. Then add shrimp and crushed chili, kaffir lime leaves, lime juice, fish sauce and chili paste. (Recommended recipe for making soup) off the shrimp cooked. Try not to boil the shrimp because it will shrink smaller and hard to eat a tasty shrimp soup. Now I need a hot pattern that done to him. If leave to cool, then hot new frozen shrimp will shrink if I do not taste the lemon flavor, it turns out, boiling over with.

ต้มยํากุ้ง น้ำข้น
ต้มยํากุ้งอาหารถูกปากของคนไทยและชาวต่างชาติ เรียกได้ว่าทั่วโลกแทบทุกคนไม่มีใครที่ไม่รู้อาหารไทยอย่าง ต้มยํากุ้ง นี้ และสูตรเมนูต้มยํากุ้งวันนี้จะเป็น ต้มยํากุ้งน้ำข้น นั่นเอง เอาใจคอชอบอาหารที่เน้นความเข้มข้นของรสชาติใครที่ชอบทำอาหารห้ามพลาดกับเมนู ต้มยำกุ้ง ถ้วยนี้เลยนะขอบอก และขอบอกอีกทีว่า ต้มยำกุ้งชาม นี้นับว่าแซ่บจี๊ดจริง ๆ เลยค่ะ ว่าแล้วเราจะมาดูเครื่องปรุงรสต้มยำกุ้งน้ำข้นและวิธีทำและขั้นตอนการทำต้มยำกุ้งน้ำข้นกันเลย

Tom Yum Koong 

Tom Yum shrimp taste of Thailand and foreigners. Known around the world, virtually everyone who knows Thailand like food cooked shrimp accuracy and precision boiled shrimp recipe menu today is. Tom Yum Koong it hard core like the food, the flavors of the ingredients I like to cook, do not miss the shrimp soup cup, I say. And I say again, this is the Spicy Shrimp Soup Bowl garde really do not think we will see Tom Yum Koong condiments and procedures and how to do it better than Tom Yum Koong it.






เครื่องปรุงรส ต้มยํากุ้ง น้ำข้น


ตะไคร้ 2 ต้น
ข่า 1 แง้ง
                                                          ผักชี 1 ต้น                                                                
พริกขี้หนู 5 เม็ด
ใบมะกรูด 5 ใบ
มะเขือเทศใหญ่ 1 ลูก
เห็ดฟาง 5 ดอก
เห็ดนางฟ้า 5 ดอก
กุ้งสด 10 ตัว
น้ำพริกเผา 1 ช้อนโต๊ะ
น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ
น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะครึ่ง
นมสด 1 ทัพพี
น้ำเปล่า 1 ลิตร


Tom Yum Koong condiments. 

2 stalks lemongrass 
Pin 1 Ton 
The coriander 1 
5 grains of pepper 
5 kaffir lime leaves 
1 large can tomatoes 
5 flower mushroom 
5 flower mushroom 
Shrimp 10 
1 tablespoon chili paste 
2 tablespoons lemon juice 
1 tablespoon fish sauce half 
Rice milk 1 

1 liter of water

วิธีทำและขั้นตอน ต้มยำกุ้งน้ำข้น

ขั้นตอนแรก 
ให้นำตะไคร้มาทุบแบบหยายแล้วหั่นประมาณ 1 นิ้ว ต่อด้วยหั่นข่า 1 แง้งให้เป็นแว่นๆ ให้ได้ประมาณ 5-7 แว่น ไม่ต้องหนามากเอาพอดีๆ หั่นผักชีเป็นฝอยๆ ส่วนรากผักชีให้ทุกพอหยาบ พริกขี้หนู 5 เม็ดก็ให้ทุกพอหยาบเช่นกัน หั่นมะเขือเทศลูกใหญ่ให้ผ่าให้ได้ 4 ชิ้น เห็นฟางหั่นครึ่งและเห็ดนางฟ้าฉีกครึ่ง ใบมะกรูดนำมาฉีกครึ่งเป็น 4 ส่วน ส่วนกุ้งสดปลอกเปลือกผ่าหลังและล้างให้สะอาด ผักทุกชนิดต้องนำมาล้างน้ำก่อนหั่นนะค่ะ 

ขั้นตอนที่สอง 
นำหม้อต้มใส่น้ำเปล่า 1 ลิตรที่เตรียมไว้ตั้งไฟด้วยไฟแรงจากนั้นใส่ตะไคร้ที่ทุบไว้และข่าที่หั่นไว้และรากผักชีที่ทุบไว้ลงไปพร้อมกัน จากนั้นน้ำเดือดให้ใส่เห็ดฟางและเห็ดนางฟ้าพร้อมกับกุ้งสดรอจนน้ำเดือด พอน้ำเดือดแล้วให้หรี่ไฟเป็นไฟปานกลางใส่เครื่องปรุงรสที่เตรียมไว้ให้ใส่ น้ำปลา มะนาว คน 1 รอบ แล้วตามด้วยน้ำพริกเผาคนให้เข้ากันจากนั้นเปิดไฟแรงอีกครั้งแล้วใส่มะเขือเทศและพริกขี้หนูพร้อมใบมะกรูดพอเดือดให้ปิดไฟทันที จากนั้นค่อยๆ ใส่นมสดประมาณ 1 ทัพพีแล้วคนอีกครั้ง จากนั้นยกลงเทใส่ถ้วยแล้วโรยหน้าด้วยผักชีเป็นอันเรียบร้อย

To make the process Tom Yum Koong 

- The first step 
The grass was crushed between a grandmother and cut about 1 inch by 1 Ton with galangal, sliced ​​into 5-7 glasses a very thick glasses do not have enough. Chopped coriander leaves are fuzzy The roots, coriander, chilli, roughly every 5 tablets were all roughly the same. Big tomatoes, cut into 4 pieces to make the cut straw mushrooms, cut in half and torn in half. Be shredded kaffir lime half into 4 parts fresh shrimp peeled and cleaned, cut back. Vegetables should be washed before cutting it. 

- Second stage 

Bring a pot of water to boil 1 liter of prepared light and heat, then add lemon grass, galangal, smashed and chopped coriander roots and break them down along the way. The water is boiling, put the mushrooms with shrimp and mushrooms until the water boils. When the water boils, the dimmer the light, moderate AOB prepared to put fish sauce, lime the first round and then the sauce, stir to combine, then turn on the power again, then add the tomatoes and chilli and kaffir lime leaves and boil them. turn off the power immediately, then gradually add the milk and stir about 1 ladle again. Then lift the cup, then sprinkle with parsley and pour it shall be completed.

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น